«

»

Июн 02

Грузинські вина

Вино і Грузія – це абсолютно невід’ємні поняття. Неможливо уявити типову грузинську забаву без цього благородного напою, а кожен пересічний грузинський господар обов’язково зберігає вдома пляшечку винця для несподіваного застілля. Звісно, таке відношення до вина позначилось і на його якості. Грузинські вина входять в перелік найкращих на планеті, а гастрономічні винні тури по Грузії користуються неабиякою популярністю серед іноземних туристів.

Грузинські вина(3)

Технології виробництва грузинських вин

Як відомо, вина навіть з одного сорту винограду, але вирощеного в різних місцях нашої планети, обов’язково матимуть різний присмак. Однак грузинські вина унікальні не тільки через це. Історично в Грузії використовувались принципово інші технології виробництва. Деякі з них дійшли й до нашого часу. Ясна річ, всю автентичність грузинського виноробства через довгі тисячоліття грузинам пронести не вдалось, однак якась її частка через всі ці віки все-таки передалась.

На даний момент в Грузії для виготовлення вина найчастіше використовуються наступні три технології:

  1. Європейська.
  2. Кахетинська.
  3. Та Імеретинська.

Європейську технологію виробництва вин в Грузію привіз в 80-ті роки ХІХ століття Олександр Чавчавадзе. В великі дерев’яні балії кладеться очищений від кісточок та гілля виноград, що мнеться босими ногами. Зібраний в результаті даної операції сік відправляється на бродіння. Якщо вино повинно вийти червоним, то в балії також залишаються його шкурки, однак все решта забирається завжди, адже європейці вважають, що воно псує смак напою.

Європейський метод виготовлення вина

Саме таким чином виготовлялось вино в античній Греції, Римі, а зараз виробляється у Франції, на яку орієнтуються всі інші країни. Напій виготовлений цим способом, як правило, характеризується зниженою терпкістю і значно рівнішим смаком. По європейській технології в Грузії виготовляють вина Напареулі, Манаві, Гурджаані і Цинандалі. Останній з перерахованих напоїв ви зможете про дегустувати й у нашому ресторані «Далар».

Кахетинська технологія виробництва вин в Грузії є найбільш розповсюдженою. Згідно її канонів, гілочки та кісточки від винограду не відділяються, а давляться разом з ягодами. Всю кашицю, яка утворилась після цієї операції, заливають в спеціальні конусоподібні посудини, що називаються квеврі. Квеврі знаходяться під землею, а зверху виступає лише їх горло. Цей незвичний підхід забезпечує ідеальну температуру для бродіння винограду, рівну +14 С°. Зберігається кашиця у квеврі близько 3-4 місяців, після чого з неї виціджується сік і виготовляється вино.

Грузинські квеврі

Грузинські квеврі

Смак вина, виробленого кахетинським методом, більш терпкий та насищений. Сам напій при цьому є кориснішим за європейський за рахунок більшого відсотка антиоксидантів-поліфенолів. Власне, по цій технології і виготовляються найвідоміші грузинські вина: Мукузані, Сапераві, Кахеті, Ркацителі та декілька інших.

Що ж стосується імеретинської технології виробництва вин, її можна назвати таким собі гібридом з кахетинського та європейського методів. Виноматеріал тут теж готується зі шкурками і насінням, але видаляються гілочки. Настоюватись отримана суміш повинна не чотири, 1,5-2 місяці. В результаті смак імеретинських вин виходить більш рівний і кислий та характеризується зниженою терпкістю.

Найвідоміші вина, які виготовляються по цій технології – це Тбілісурі, Свірі, Цицка та Дімі.

Ще одною особливістю грузинського виноробства є змішування різних сортів винограду. В Європі прийнято з певного сорту винограду робити відповідне вино. В Кахетії теж слідують цьому принципу, однак на заході Грузії практикується їх змішування. Так, наприклад, вищезгадане вино Цинандалі виготовляється з сортів Рцкателі і Мцване.

Грузинські вина (5)

Грузинські вина в ресторані «Далар»

В нашому ресторані представлені наступні види грузинських вин:

  • Мукузані;
  • Алазанська долина (червоне);
  • Алазанська долина (біле);
  • Цинандалі;
  • А також, звісно, знамените Сапераві.

«Мукузані» – це червоне сухе вино, що, як ви, мабуть, вже прочитали, виготовляється за кахетинською технологією виробництва. «Мукузані» має імідж найкращого червоного вина Грузії і характеризується довгою витримкою – не менше трьох років. Колір цього напою темно-гранатовий. Смак – яскраво фруктовий і м’яко-оксамитовий. Одною з головних особливостей «Мукузані» вважається неймовірно прекрасний і гармонічний післясмак.

Подавати це вино прийнято до страв із баранини з гарніром зі свіжих овочів. Також воно добре смакує з овечими сирами.

Випускається «Мукузані» з 1888 року.

«Алазанська долина» (напівсолодке, червоне) є, мабуть, одним з найвідоміших грузинських вин на теренах України. Як і «Мукузані», воно виготовляється з винограду Сапераві. Характеризується червоним відтінком, освіжаючим букетом та гармонічним смаком. Подавати його краще до десертів та сирів. Наприклад, в ресторані «Dalar» «Алазанська долина» добре смакуватиме з сирною тарелею Квелі.

«Алазанська додина» (напівсолодке, біле) прийнято виготовляти з винограду сортів Ркацителі чи Тетра. Відрізняється приємним кольором сухої соломи і має урівноважений, м’який та свіжий смак.

«Цинандалі» (біле, сухе) вважається гордістю грузинського виноробства. Виготовляється елітний напій з 1886 року і має світло-солом’яний колір і м’який тонкий смак. Перед випуском на ринок ще три роки витримується в дубових бочках.

Грузинські вина (1)

«Сапераві» (сухе, червоне) виробляється, звісно, з однойменного сорту винограду по кахетинській технології, тому характеризується екстрактивністю і помірною терпкістю смаку. Колір «Сапераві» доволі густий і темно-гранатовий. Подавати це вино варто з гострими закусками до пряного чи гострого м’яса з зеленню або свіжими овочами. Наприклад, до «Оджахурі» чи «Узбецького плову».

Узбецький плов

Узбецький плов

Цікаво, що серед істориків побутує теорія, що Грузія є найдревнішою виноробською країною світу. Виноград тут існував завжди, а не був перевезений з інших місць. Крім того, при археологічних розкопках в могильниках бронзової доби були знайдені кам’яні преси, давильні та різноманітні посудини для вина із глини, що датуються ІІІ-ІІ тисячоліттями до нашої ери!

Таким чином, куштуючи грузинські вина у Львові, ви знайомитесь з напоєм з більш ніж тисячолітньою історією виробництва! Продегустувати грузинські вина та ближче познайомитись з грузинською кухнею ви зможете в ресторані «Dalar».

Грузинські вина (2)