«

»

Апр 20

Особливості грузинської кухні

Грузія… Загадкова, прекрасна та неймовірно гостинна. Це країна, в яку хочеться повертатись знову і знову, щоб спостерігати чудові грузинські краєвиди, насолоджуватись спілкуванням з мешканцями краю, дегустувати знамените вино та куштувати неповторні страви грузинської кухні, визнаної однією з найкращих в Європі.
Кухня Грузії має безліч особливостей, на які впливають, в тому числі, культурні відмінності між різними регіонами цієї країни. В ресторані Dalar представлена більша частина найвідоміших грузинських страв, що дозволяють, як то кажуть, відчути Грузію на смак, знаходячись в тисячі кілометрів від Закавказзя.

Грузинське застілля

Відмінності між західною та східною кухнями

Історично Грузія розділена Сурамським перевалом на західну та східну частини. На кухню Західної Грузії більший вплив справила Туреччина, тому тут широко використовуються балабушки (невеличкі булочки округлої форми з кислого тіста) з кукурудзяного борошна, які називаються «мчаді». Також в деяких регіонах заходу країни замість хліба прийнято споживати кашоподібну масу «ґомі», що готується зі спеціального виду проса – чумизу.

Грузинські мчаді

Грузинські мчаді

На східну ж частину Грузії більший вплив справив Іран. Тут віддають перевагу хлібу з пшениці, а основою більшості страв є м’ясо. Для його приготування використовуються будь-які види теплової обробки: смаження, варення, запікання, тушкування… Хоча традиційним методом приготування м’ясних страв в Східній Грузії вважається їх смаження на вертелі на відкритому вогнищі.

Переваг у якихось видів м’яса в Грузії немає. Однак на заході країни його їдять дещо менше, віддаючи перевагу куркам і індичкам. При цьому страви в Грузії щедро заправляються різними видами овочів, приправ та соусів, що й робить грузинську кухню унікальною. Яскравим прикладом типової грузинської страви є Толма – грузинські голубці. Окрім м’яса вони фаршируються баклажанами, перцем, яблуками та помідорами, тушкуючись при цьому в бульйоні з різноманітними спеціями та зеленню (як правило, петрушкою кінзою та базиліком). Спробувати Толму в виноградному листі ви зможете, як і безліч інших грузинських страв, в ресторані Dalar.

Толма в виноградному листі

Толма в виноградному листі

Особливості грузинської кухні

Кухню як західної, так і східної частин Грузії поєднує декілька типових прийомів в кулінарії, на зразок створення спеціального кислого, кисло-жирного чи кисло-яєчного середовища в грузинських супах. В них майже немає овочевої гущі, проте страви відзначаються значно щільнішою консистенцією. Досягається це завдяки додаванню в суп жовтків чи цілих яєць, які заздалегідь змішуються з якимись кислими інгредієнтами. Наприклад, оцтом, фруктовим соком чи молоком. Робиться це для того, щоб яйця не згортались під час нагрівання.

Грузинське харчо

Грузинське харчо

Також в грузинській кухні прийнято застосовувати різноманітні соуси для збагачення смаку та асортименту других страв. Так, наприклад, сацебелі, назва якого перекладається з грузинської як «соус», найбільше смакує до страв з птиці. Хоча насправді сацебелі універсальний. Хінкалі, бозбаші, чіхіртми, страви з фасолі чи баклажанів – цей соус всюди додасть якоїсь власної родзинки, після якої страва стане ще смачнішою.

Що цікаво, ще одною характерною рисою грузинської кухні є те, що соуси тут прийнято вживати також і як самостійну закуску з хлібом. Нічого дивного, вони готуються лише з рослинної сировини, до якої додаються насамперед свіжі прянощі. При цьому грузинська кухня відзначається створенням не стільки пекучих, скільки приємних ароматично-пряних соусів, які володіють освіжаючим ефектом.

Соуси Грузії

Соуси Грузії

Звісно, використовуються в Грузії і пекучі прянощі. Це часник і червоний перець. Однак вони вживаються в цій країні доволі помірно і застосовуються більше в якості додаткових інгредієнтів. Основними їх супутниками при цьому є товчені горіхи та мацоні, що покликані дещо пом’якшувати їхню пекучу дію.

Таким чином, основною їжею на заході і сході Грузії є: сир, величезна кількість зелені, свіже м’ясо, овочі, кукурудзяна мука і, звісно, лаваш. Без нього, як і без зелені, в Грузії не минає жодна трапеза! Спробувати неймовірні грузинські страви у Львові, приготовані згідно всіх канонів кухні цієї країни, ви зможете в нашому ресторані Dalar, де вам завжди будуть раді подарувати частинку грузинської гостинності.